Mindfulness en compassie hebben elkaar nodig. Sterker: feitelijk zijn ze twee aspecten van hetzelfde fenomeen, als twee kanten van dezelfde munt.

Mindfulness gaat over zien wat er is. En dat niet alleen: mindfulness gaat over zien wat er is, én zien welke reactiepatronen er opkomen. Dit aanschouwen en helder zien, plus even erbij blijven en niet reageren, biedt de ruimte om de keuze te kunnen maken voor een bewuste respons in plaats van een automatische reactie.

Zelfcompassie heeft mindfulness nodig
Mindfulness biedt dus het vermogen om helder te zien: 'Dit is een moment van lijden', en hier op een milde manier bij te blijven, zonder erdoor opgejaagd te worden of in de war te raken.
Zelfcompassie heeft deze basis van mindfulness nodig. Om met compassie op ons eigen lijden te kunnen reageren, moeten we eerst helder kunnen zien.

Mindfulness houdt je op het pad
In de compassietraining worden emoties geraakt, de prettige, maar evenzeer de moeilijke. Deze emoties kunnen ook een oud verhaal van je leven activeren, of een oud patroon van reageren. Of we kunnen ons laten meeslepen ons meeslepen door de dramatische verhaalllijn van wat er gebeurt.
Mindfulness kan je helpen in dat alles een helder onderscheid en heilzaam midden te bewaren. Dit kan voorkomen dat je overspoeld raakt door verwarrende emoties, waardoor de training aan effect kan verliezen.

Mindfulness heeft zelfcompassie nodig
Herkennen 'Dit is een moment van lijden' en de reacties hierbij zien opkomen is in zichzelf niet genoeg. we hebben daarnaast iets nodig om dat lijden op een goede manier te kunnen ontmoeten. En dat is ontvankelijkheid, vriendelijkheid, mildheid, openheid, kortom een open en warm hart. Mindfulness zonder vriendelijkheid is als een gastheer zonder gastvrijheid.
Zo hebben mindfulness en compassie elkaar nodig, zoals een vogel twee vleugels nodig heeft om te kunnen vliegen.

De verschillen in citaten
Mindfulness vraagt: “Wat ervaar ik nu?” Zelfcompassie vraagt: “Wat heb ik nu nodig?
Mindfulness zegt: “Open je voor je lijden met een liefdevol gewaarzijn.” Zelfcompassie zegt: “Wees vriendelijk voor jezelf temidden van het lijden.”
Mindfulness vraagt: “Kun je ruimte maken voor die ervaring?” Zelfcompassie vraagt: “Kun je die ervaring, en jezelf, met compassie omarmen?
[Citaten afkomstig van Kristin Neff]

Moet je eerst mindfulnesstraining doen vooraf de compassietraining?
Voor zowel de Mindful Zelfcompassietraining (MSC) als de Mindfulness-based Compassionate Living training (MBCL) is het wenselijk dat je eerst een fundament van opmerkzaamheid legt met een mindfulnesstraining.
MBCL stelt duidelijk dat het een vervolg is op de mindfulnesstraining MBSR/MBCT. MSC stelt dat mindfulnesstraining vooraf de voorkeur heeft, maar niet noodzakelijk is. Mocht je een MSC-training willen volgen zonder basis van mindfulness, bespreek dit dan vooraf met je trainer.

Nog geen mindfulnesstraining gedaan?
Heb je nog geen mindfulnesstraining gedaan, maar ben je hierin wel geinteresseerd? Aandachttraining.info (het zusterplatform van Zelfcompassie.info) bevat alle informatie over mindfulness, wat je ervoor moet doen en wat je ervan kunt verwachten. Ook kun je vanaf die site direct een mindfulnesstraining boeken bij jou in de buurt.